Routers, Accespoints of repeater?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Als je wifi-modem of router in de meterkast staat dan is de ontvangst beneden meestal wel goed. Maar boven op zolder wordt dat vaak een stuk minder – of heb je zelfs helemaal geen ontvangst. Om je wifi-ontvangst in huis te verbeteren kun je verschillende apparatuur gebruiken: access points, wifi repeaters (ook wel wifi versterkers of range extenders genoemd) en homeplugs of powerlines. Maar welke kun je het beste gebruiken? Er zijn drie opties.

1. Access point of tweede router als bridge
Als je meerdere vaste aansluitingen (‘uit de muur’) voor internet in huis hebt (of lange kabels getrokken hebt) dan is een access point een goede oplossing. Een access point kun je dan bekabeld aansluiten via een ethernetkabel en vervolgens weer een draadloos signaal laten uitzenden. Het voordeel is dat je geen snelheidsverlies hebt, zoals bij wifi-repeaters wel het geval is.

Als je een access point gebruikt, zorg er dan voor dat het access point dezelfde SSID, beveiliging (WPA2 bij voorkeur) en wachtwoord gebruikt als je router of wifi-modem. Hierdoor kun je moeiteloos ‘roamen’ (van ene wifi-signaal op andere overstappen) als je van beneden naar boven loopt met bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

In plaats van een nieuw access point te kopen kun je ook een oude router hiervoor gebruiken. Zet deze in de bridge-modus en schakel de dhcp-server in de tweede router uit, zodat alleen de hoofd-router of wifi-modem de lakens (in dit geval IP-adressen) uitdeelt aan alle apparaten. Access Point of tweede router moeten sowieso een vast IP-adres krijgen van de hoofdrouter in het thuisnetwerk.

Nadeel van een access point is dat de configuratie wel een klusje voor gevorderden is.

2. Homeplug/Powerline (internet via het stopcontact)
Heb je boven geen internetaansluiting of kabels liggen dan kun je beste een homeplug- of powerline-setje kopen. Met deze apparaatjes kun je internetten via het elektriciteitsnetwerk. Je verbindt in de meterkast een homeplug met je wifi-modem of router en vervolgens kun je overal in huis een tweede homeplug in het stopcontact steken, zodat je daar internet hebt.

Je hebt homeplugs met alleen ethernet-aansluiting (voor bekabeld internet) maar ook varianten met wifi of beide. Als je boven bijvoorbeeld alleen een tv wilt aansluiten op internet dan is een homeplug met alleen ethernet voldoende. Wil je ook draadloos kunnen internetten met je laptop, smartphone of tablet dan is wifi natuurlijk een vereiste.

3. Wifi repeaters
Wifi repeaters of range extenders zijn eigenlijk de minste oplossing als je de wifi-ontvangst in je huis wilt verbeteren. Wifi repeaters vangen het draadloze signaal van je router of wifi-modem op en zenden dat vervolgens weer uit. Hierdoor wordt de snelheid minstens gehalveerd en heb je boven dus veel minder snel wifi dan beneden. Voordeel van wifi versterkers is dat ze vaak niet duur zijn en makkelijk te installeren.

Samenvattend:
Liever access point dan wifi repeater
Als je de mogelijkheid hebt kun je voor een sterker wifi-signaal beter een access point dan een wifi repeater gebruiken. De configuratie van een access point is echter wel wat ingewikkelder en je moet dus boven een ethernetkabel hebben liggen of een extra vaste internetaansluiting.

Liever homeplugs of powerlines dan wifi repeater
Homeplugs of powerlines hebben als voordeel dat ze via het elektriciteitsnet werken en dat je ze dus overal waar een stopcontact is kunt gebruiken. Daarbij wordt de internetsnelheid met homeplugs steeds hoger. Vertraagden ze een paar jaar terug soms nog flink, daar is steeds minder van te merken. Kies dan wel varianten met liefst 500 Mbps (of meer) snelheid en niet 200 Mbps. Homeplugs halen niet de snelheid van een gewone ethernetverbinding (ook niet als switch met een kabeltje), maar ze zijn wel sneller dan wifi repeaters. Wifi repeaters zijn echter weer goedkoper.

Noot:
Veel apparaatjes hebben zowel access point- als wifi repeater-functionaliteit. Het verschil in functie is kortweg dat access points het internetsignaal bedraad binnenkrijgen en (zonder snelheidsverlies) draadloos weer uitzenden. Wifi repeaters vangen het draadloze signaal op en zenden het dan weer uit – met minimaal 50% snelheidsverlies.

Informatie of advies?

Neem dan vrijblijvend contact op uw verkoopadviseur.